Op 1 December jongstleden verdedigde de Amerikaanse landschapsarchitect Keenan Porter een masterscriptie over heemtuinen in Nederland aan de Syracuse University in New York. Hij deed dit van 9.00 tot 10.00 uur ’s ochtends (Eastern Standard Time), waardoor wij ’s middags om 15.00 uur konden meekijken.

Conclusie: De Heimanshof is een unieke plek

In zijn scriptie bevestigt Porter wat wij allemaal al weten, namelijk dat onze Heimanshof een unieke plek is. Het is een lichtend voorbeeld van ‘naturalistic landscape design’. Een ‘kunstmatig natuurlijk landschap’ klinkt helaas minder soepel. Porter heeft ons vorig jaar geïnterviewd en zat vol vragen over onze aanpak. We hebben de vragen zo goed mogelijk beantwoord. Op deze manier heeft hij 10 verschillende heemtuinen in Nederland onderzocht.

Voor Porter is er een kwartje gevallen toen hij stage liep bij het Thijssepark in Amstelveen. ‘Heemparks are a unique albeit understudied landscape typology’. Ook in de Verenigde Staten valt er nog een wereld te winnen door inheemse planten te gebruiken bij het ontwerp van parken en tuinen. Op zijn social media staan foto’s van vrijwilligers in het Fanwood Nature Center in New Jersey die instructie krijgen over het verwijderen van een invasief gras. Overigens is ook in New Jersey een tekort aan vrijwilligers, blijkens een commentaar op Google maps. Heel herkenbaar allemaal.

De Heimanshof blijkt intussen wel uit te blinken in het aantal soorten per vierkante meter. Misschien zijn we wel wereldkampioen biodiversiteit!

 

Meer van 'Onder de Loep'

Oudere artikelen van 'Onder de Loep'