Natuurliefhebbers hechten veel waarde aan zeldzame soorten met een fascinerende naam. Je voelt je bevoorrecht als je er één mag ontdekken en je onthoudt nog jaren dat moment dat je voor het eerst bijvoorbeeld een Bleek bosvogeltje hebt gezien in Zuid-Limburg. Of de Spookorchis, door Heimans ook wel het Zonderblad genoemd. Deze laatste soort bestaat helemaal niet in Nederland. Heimans is hiervoor op vakantie gegaan naar de Harz. In de Groene Amsterdammer schreef hij over ‘de tocht naar de Epipogon’. Hij heeft er drie artikelen voor nodig, want onderweg gebeurt er van alles. Op deze manier slaagde hij erin om zijn enthousiasme over te dragen.

Zeldzaamheidscategorieën

In de sommige flora’s wordt bij een soort vermeld of deze zeldzaam (z), zeer zeldzaam (zz) en zeer, zeer zeldzaam (zzz) is. Maar dit is niet de allerhoogste zeldzaamheidscategorie. Uitgestorven is nog zeldzamer. Zo’n soort heb ik vorig jaar gevonden in De Heimanshof: de Ardense dravik.


 In 1883 is de Ardense dravik in Nederland voor het laatst gevonden bij Gulpen in Zuid-Limburg. Met het verdwijnen van de traditionele speltcultuur verdween ook dit gras, dat meeliftte met het zaaizaad. In de Ardennen is nog lange spelt verbouwd, maar ook hier verdween de Ardense dravik geleidelijk. In de Brusselse proeftuin Meise is er werk gemaakt van herintroductie in samenwerking met geïnteresseerde boeren in de Ardennen.

Ardense dravik in De Heimanshof

De Ardense dravik lijkt sterk op de inheemse Dreps, maar onderscheidt zich door kroonkafjes met een tandje. Al een paar jaar kwam ik Dreps tegen in de tuin, maar pas vorig jaar heb ik deze met een loepje bekeken. Geen twijfel mogelijk, het is Ardense dravik. Ongetwijfeld is deze geïntroduceerd door Ton Engelman. Ton was een groot grassenliefhebber die gezorgd heeft voor meer zeldzame grassen in onze tuin.

Omdat de Ardense dravik alleen nog maar te vinden was op de rand van ons groenafvaldepot en dus al aardig op weg was om ook in De Heimanshof uit te sterven, heb ik wat zaad verzameld en zelf uitgezaaid. Op 15 februari heb ik als een soort guerilla gardener een stuk of vijf planten uitgezet op de rand van de akker. Maar meer zeg ik er niet over. Ontdek het zelf, dat is toch het leukst!

Diederik

Meer van 'Onder de Loep'

Oudere artikelen van 'Onder de Loep'