De Heimanshof biedt mogelijkheden voor een beroepsoriëntatie VMBO, MBO en HBO van 1 tot 10 weken, en voor langere stages van een half jaar tot 1 jaar. De aard van de werkzaamheden varieert afhankelijk van de eisen die aan jouw stage worden gesteld. Je kunt onder begeleiding van de beheerder werken maar ook zelfstandig projecten en werkstukken uitvoeren. Dit kunnen projecten zijn gericht op natuurontwikkeling (zoals geschetst bij de maatschappelijke stage), maar ook op het gebied van natuur- en milieucommunicatie.

Voorbeelden van stages

Saïra van Essen heeft tot eind juli 2021 stage gelopen in het kader van haar opleiding bos- en natuurbeheer bij Helicon in Velp (vanaf 1 aug heet dat Yuverta). De stage is minimaal 2 dagen per week gedurende het hele schooljaar.

Saïra heeft hierover een verslag geschreven dat u kunt downloaden (.pdf) of

1 jaar stage op De Heimanshof

Eind juli heeft Saïra van Essen afscheid genomen van De Heimanshof. Zij heeft een jaar stage gelopen in het kader van haar opleiding bos- en natuurbeheer. Ze heeft een verslag geschreven over haar ervaringen. 

1 september 2020 ben ik begonnen met de MBO opleiding bos- en natuurbeheer bij Helicon in Velp op BBL niveau 4. Dat is een leerwerk traject. Tegelijkertijd met school, start je ook met de stage die minimaal 2 dagen per week is en dat gedurende het hele schooljaar. Zo komen theorie en praktijk allebei aan bod en terwijl je bijvoorbeeld leert over het ontstaan van de verschillende landschappen in Nederland in de ijstijd, kun je hier op heemtuin De Heimanshof ook die landschappen terugzien, mèt de bijbehorende begroeiing. Helicon gaat overigens per 1 augustus 2021 fuseren en gaat Yuverta heten. Even wennen aan de naam, maar dat is dezelfde vertrouwde opleiding.

Zo leer je op school in het eerste jaar de belangrijkste inheemse loof- en naaldbomen kennen, maar ook de basissoorten reptielen, amfibieën, vogels, vlinders, libellen en macrofauna. Die namen en onderlinge verschillen hoorde ik tijdens mijn stage al vaker langskomen als Jan van Steijn bijvoorbeeld uitlegde over flora en fauna. Bijvoorbeeld over de verschillen tussen een zomereik en wintereik. (Géén steeltje aan het blad of wél een kort steeltje aan het blad.) Langzamerhand merk je dat je soortenkennis groter wordt en daarmee je kijk op flora en fauna preciezer. Leuk om te merken als voormalig “stadsmens”.

In elk lesblok dat op school volgde, had ik weer extra informatie en herkenning op mijn stageplek. Informatie van beheerder Jan van Steijn, IVN-gids en vrijwilligerscoördinator Ans Röling, plantenkenner bij uitstek Dick Gatsonides (ook actief voor Floron) en ook veel praktische en technische info van Jan Wijnstra.  Maar ook van alle andere vrijwilligers die hier tijd spenderen en kennis hebben over specifieke delen van de tuin.

Bijvoorbeeld over het vak hydrologie (alles over de waterkringloop van neerslag, infiltratie in de bodem naar het grondwater, naar verdamping, evapotranspiratie en sublimatie) maar ook over het vak bosbeheer. Toekomstbomen markeren door ze te blessen, maar ook zieke bomen markeren en zo een verspreiding van de ziekte te voorkomen, zoals bij de iepenziekte bij de iep. Handig hierbij was dat ik via school al mijn kettingzaagcertificaat had gehaald zodat ik veilig wist om te gaan met de kettingzaag. Het heeft toch best een impact als een boom echt omvalt!

Verder heb ik ook mijn bosmaaiercertificaat gehaald en aangezien ik het werken met machines wel kan waarderen, kon ik hier op De Heimanshof ook regelmatig aan de slag met de bosmaaier. Wel even veiligheidsschoenen, handschoenen, oorkappen en gezichtsbescherming opdoen tegen opspattende kiezeltjes en dergelijke!

Winterklussen doen met Jan Wijnstra: fietsenstandaards ingraven, vogelhuisjes en tuinmeubilair opknappen, puin en ondergegraven tegels opgraven en afvoeren, stormschade opruimen, maar ook een grote verhoogde moestuinbak maken voor de mensen die een dagbesteding hebben op het terrein van De Heimanshof samen met de gezellige mensen van de Amstelring. Die is al goed in gebruik genomen en de vlinders en bijen vliegen af en aan. Het extra brede pad dat ernaartoe leidt, hebben we ook gemaakt, want ook met een rolstoel moet je er tenslotte bij kunnen.

Met Ans, Marjon en Annemieke heb ik een aantal keren mee kunnen helpen met de Struinkids die elke woensdagmiddag leuke natuuractiviteiten doen: je eigen moestuin beginnen en onderhouden, kikkervisjes zoeken in de vijver, vogelhuisjes inspecteren en lekker samen af en toe op excursie naar de duinen bijvoorbeeld. Gezellig en leerzaam tegelijk.

Het leuke aan een stageplek hier bij heemtuin De Heimanshof is, dat het is heel veelzijdig. Je leert er allerlei vaardigheden, je soortenkennis groeit, je schoolopdrachten kun je hier uitvoeren en ook op sociaal vlak kun je hier leren. Er komen hier echt allerlei soorten mensen en als je je ervoor open stelt, word je een rijker mens. 

 

Een student van de MBO-opleiding Life & Nature specialist bij opleidingsinstituut Landstede in Zwolle liep een dag per week een half jaar stage bij ons. Naast een oriëntatie op alle aspecten van De Heimanshof-activiteiten richt zij zich op het oprichten van een tienernatuurgroep (als vervolg op de bestaande natuurclub voor basisschoolkinderen) en de promotie van maatschappelijke stages.

Een aantal studenten van de MBO-4-opleiding Eco-Wildlife deden hun oriënterende stage van tien weken bij De Heimanshof. Zij willen leren hoe een heemtuin gerund kan worden. Deze studie gaat over het beheer van natuurterreinen en natuurparken. Hiervoor hebben zij kennis nodig van de ecologie van zijn gebied, over hoe hij bezoekers opvangt en begeleidt en hoe het management van een park functioneert.
In de stage bij De Heimanshof leren zij de flora en de fauna kennen op de tuin en krijgen inzicht in ecologische relaties. Zij zien hoe bezoekers en vrijwilligers in de tuin opgevangen worden en draaien mee in de natuurontwikkelingsprojecten buiten de tuin. Als eindopdracht werd er een film gemaakt over de activiteiten van de jeugdnatuurclub en een natuurpuzzeltocht.

Wil je meer weten? Stuur ons een e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .